Džinn! Üks imeline kadakamarja jook!

Džinnist on järk-järgult saanud üks kõige populaarsemaid kangeid alkohoolseid jooke maailmas. Tänapäeval on iga baari, speakeasy, klubi, lounge'i või taverna menüüs klassikaline džinn toonik. See, et džinn toonik pea kõigile peale läheb, on täiesti arusaadav. Iseloomulik kadakamarja maitse kombineerituna hästi tasakaalustatud pisukese mõru toonikuga loob tõeliselt kerge ja värskendava kokteili, mis lööb laineid. Kuid teekond džinni tänapäeval üldiselt armastatud staatuseni jõudmiseks on olnud üsna värvikas. Alates džinnisuguste jookide kasutamisest meditsiinilistel eesmärkidel kuni veidra üleriigilise džinnihulluseni Inglismaal, on džinnil olnud läbi aegade palju funktsioone. Aga mis on džinn ja millest see on valmistatud? Millised neist on parimad? Millist džinni ja toonikut saab Tallinnas teha või leida? Uurime lähemalt!

Mis on džinn?

Džinn on destilleeritud teraviljapiiritus, tavaliselt värvitu või kergelt kollaka varjundiga, mis on valmistatud teraviljatambist ja maitsestatud kadakamarjadega. Džinni on erinevat tüüpi, alates ajaloolisest Hollandi liköörilaadsest jeneverist kuni London Dry džinnini, mida juuakse tänapäevani. Džinni segatakse kõige sagedamini toonikuveega, kuid see on sobib ka suurepäraselt põhialkoholiks paljudesse teistesse kokteilidessegi.

Džinni ajalugu

Varaseim mainimine džinni-tüüpi joogi kohta pärineb keskajast. Alates 13. sajandist valmistasid Madalmaade mungad ja alkeemikud apteekidesse jooke, mida nimetatakse jeneveriks. Jeneveri valmistati linnaseveini baasil ja hiljem lisati sellele kadakamarju, millel teati olevat raviomadused. Ka isegi musta katku ajal toppisid katkuarstid oma maskidesse kadakat, et katkuhaigusest eemale hoida. Kadakamaitselisi jooke kasutati tollal igasuguste haiguste raviks, alates köhast, nohust kuni igasuguse valu, neerukivide ja palju muuni. Väidetavalt jõid Kaheksakümneaastase sõja ajal inglise sõdurid, kes aitasid hollandlastel hispaanlaste vastu sõdida, enne lahingut just jeneveri selle arvatava rahustava toime tõttu. Kadakamarjajooke peeti pikka aega imerohuks. Nagu panatsea, mis kõigi haiguste vastu võitleb.

Alates 17. sajandist tõusis džinn esile Inglismaal, eriti pärast seda, kui valitsus lubas džinni litsentsivaba tootmist, kehtestades samal ajal kõrge tollimaksu imporditud kangetele alkohoolsetele jookidele nagu brändi. Inglismaal puhkes tohutu ja kõikehõlmav džinnibuum, džinnipoode kerkis igasse riigi nurka. Džinni kvaliteet oli küll paigast-paika erinev, mõnda ebakvaliteetsemat neist segati isegi tärpentiiniga! Džinn oli tol ajal teiste alkohoolsete jookidega võrreldes suhteliselt odav ja seetõttu sai sellest kiiresti „vaeste jook.” Sel ajastul oli ka ohutum juua destilleeritud alkoholi või õlut kui klaasi filtreerimata vett, mistõttu kasvas alkoholi liigtarbimisest laiaulatuslik probleem.Tänuväärselt kehtestati 18. sajandil džinni tootmisele kõrgemad maksud ja suurem regulatsioon. 

18. sajandil oli džinnidel linnaselisem maitse, sest neid destilleeriti pajas. Pärast Coffey destilleerimisseadme leiutamist saadi luua London Dry variatsioon, mida tänapäeval kõige sagedasemalt juuakse.

Džinne on kõikvõimalikke erinevaid maitseid ja värve. Alates roosadest džinnidest, näiteks rabarberi või viinamarja, kuni vürtsikate või soolasteni ja nende erinevate variatsioonideni. Džinnimaailm on tõesti tohutu ja piiritu loomismängumaa.

Kuidas džinni tavaliselt valmistatakse?

Tüüpiline London Dry ja destilleeritud džinnid on valmistatud Coffey või kolonni destilleerimisseadmses. Neid tüüpi džinne toodetakse teraviljapudrust/tambist (või vahel ka suhkrupeedist, kartulist või mõnest muust kääritavast põhjast) kõrge alkoholisisaldusega piirituse destilleerimisel. Seejärel destilleeritakse kontsentraatiderikka sisaldusega destilleeritud piiritus uuesti kadakamarjade ja muude omal valikul taimede või ürtidega. Just see on peamine, milliseid erinevaid maitsetaimi või ürte juurde lisatakse, sest need teevad džinnid omavahel eristatavaks. Puuviljad või ürdid annavad džinnile selle erilised maitseomadused ja aroomi. See kõik teeb džinnide avastamise eriti põnevaks, kuna kõikvõimalikud maitsed ja maitsekombinatsioonid näivad olevat lõpmatud.

Mis on džinn toonik?

Suurbritannia troopilistes kolooniates kasutati džinni kiniini mõru maitse varjamiseks, mis oli tol ajal ainus tõhus malaariavastane ravim. Kiniini lahjendati gaseeritud veega, millest sai toonikuvesi ja džinniga kombineerituna sai sellest veel midagi eriti maagilist. Džinn toonik. Kaasaja toonikvesi sisaldab aga vaid vähesel määral kiniini, kerge maitse andmiseks. Tänane džinn toonik on vähem kibe ja palju nauditavam. Seega nüüd iga kord, kui rüüpame džinn toonikut kuskil hubases, õdusas baaris, võime endale meelde tuletada, mille jaoks seda varemini joodi!

Millised on džinnid on kõige paremad?

Maailma populaarseimatest džinnibrändidest enamikku toodetakse Ühendkuningriigis. Näiteks toodetakse seal Hendrick’s, Tanqueray, Bombay Sapphire, Beefeater ja Gordon’s džinne. Iga džinni asjatundja ning algaja on vähemalt üht neist kaubamärkidest varem proovinud, sest need on baarides kõige tavalisemad ja üldlevinud. Džinni tootmine ei piirdu aga Ühendkuningriigiga, teiste rahvusvaheliselt tuntud kaubamärkide hulka kuuluvad Roku Japanese, Aviation, Monkey 47 ja Elephant džinnid. Muidugi on neid kaubamärke palju rohkem, kuid enneolematult maitsvaid käsitöödžinne on üsna keeruline leida. Nad on kui salajased pärlid, mida harva merekarbist leida võib.

Siin Heldekeses! oleme uhked oma eksklusiivse džinnide ja džinnikokteilide valiku üle. Oleme oma menüü jaoks proovinud ja katsetanud igat moodi džinne, ning valinud välja ainult parimad käsitöösordid. Oleme siia listi kogunud kõige ainulaadsemate, intrigeerivamate ja erakordsemate džinnide kollektsiooni, mida tasub kindlasti proovida. Ja ka mõned kokteiliretseptid!

Four Pillars 

2013. aastal alustas Four Pillars väikese käsitöö-piiritusetehasena üheainsa vasest destilleerimisseadmega, mis sai nime ühe töötaja varalahkunud ema – Wilma – järgi. Ettevõte on aastate jooksul tublisti kasvanud ja kasutab nüüd kokku 6 vasest destilleerimisseadet, millest kõik on nimetatud tõõtajate emade või pikaaegsete töötajate järgi. Austraalias Yarra orus asuvast destilleerimisvabrikust on saanud pisike džinniparadiis. Moodsate ja põnevate käsitöödžinnide eest auhinnatud Four Pillars on esimene džinnide tootja, kes on võitnud kolm korda maailma parima džinnitootja tiitli. Nende signatuur? Värskete tsitrusviljade kasutamine igas džinnis.

Four Pillars Rare Dry

Klassikaline, sujuv ja mitmekülgne Four Pillars Rare Dry on tõesti üks parimaid džinne maailmas. Aasia maitsetaimed on kombineeritud Vahemere tsitruselistega, et luua ideaalne nüansirikas kaasaegne Austraalia džinn.

Four Pillars Bloody Shiraz

Vot see on üks eriline leid. Four Pillars Bloody Shiraz on nende klassikalise Rare Dry ja Yarra Valley Shirazi viinamarjade enneolematu kombo. Nad on saavutanud täiusliku tasakaalu magusa puuviljasuse ja terava 'džinnisuse' vahel. Pagana geniaalne!

Four Pillars Spice Trade

Kahtlemata on see üks ainulaadsemaid džinne. Üldse. Four Pillars Spice Trade viib ühele elamusterohkele teekonnale. Alguses võib ta tunduda nagu klassikaline džinn, kuid seda rüübates saab kätte sensatsiooniliselt mitmekihilise vürtsika maitse. Sobib idekalt oma klassikalise džinn tooniku vürtsitamiseks!

Scapegrace 

Scapegrace piiritusetehase meeskond on alati ja igavesti kirjeldamatult inspireeritud Uus-Meremaa kaunist ning pidevalt muutuvast maastikust. Piiritustehas asub panoraamvaatega mägisel territooriumil maapiirkonnas 80 meetri kõrgusel Dunstani järvest ja Pisa mäest. See konkreetne koht asub täpselt 45. laiuskraadil, seega oodata on kõrvetavalt kuumi suvesid ja intensiivseid talvesid. Taoline ekstreemne ja vahelduv ilm annab kõigile Scapegrace'i toodetele ainulaadse ja värvika iseloomu ning maitsepaleti. Lisaks pöörab nende ettevõte suurt tähelepanu jätkusuutlikkusele, tagades maa lugupidava kasutamise. Tänapäeval on Scapegrace Uus-Meremaa suurim piiritusetehas.

Scapegrace Black

Hirmus maitsev! Scapegrace Black on maailma esimene looduslikult must džinn. Kütkestav toon tuleneb erinevate maitsetaimede, näiteks arooniamarja, safrani, ananassi ja bataadi kombineerimisest. Kui segada seda toonikuga, muundub värv lillaks või punaseks. Tõsiselt kütkestav ja võrratu maitsega.

Wild Wombat

Wild Wombat Spirits on imeliselt pentsik ja omapärane Austraalia piiritusetehas. Kõigil nende toodetel ja visuaalidel on vombatid. Ja mitte ainult selleks, et oma nunnumeetriga ligi meelitada, vaid ülla eesmärgi nimel. Iga pudeli pealt, mida firma müüb, annetatakse osa tulust vombatite kaitseks. Wild Wombat Spirits toodab erinevaid huvitavaid džinne, viinasid ja likööre alati ainult looduslikest koostisosadest. See on lihtsalt kohutavalt vinge!

Wild Wombat Australian Legend

Paradoksaalne segu karmist ja elegantsest. Wild Wombat Australian Legend on supersujuv ja täiesti looduslik. Destilleeritud Austraalia nisust, lahjendatud Austraalia allikaveega ja leotatud 11 ilmeka maitsetaimega. See on juba nimes olemas. See on tõeline Austraalia legend!

Džinnikokteilid, mida peab proovima:

Klassikaline džinn toonik

4cl Four Pillars Rare Dry või 4cl Wild Wombat Australian Legend džinn

12cl Fever-Tree Premium Indian toonik

Täida highball-klaas ¾ ulatuses jääga. Vala 4 cl Four Pillars Rare Dry või Wild Wombat Australian Legend džinni ja ülejäänud täida Fever-Tree Premium Indian toonikuga. Sega klaasis ja garneeringuks lisa apelsiniviil. Super lihtne, super maitsev!

Mango Spiced džinn toonik

4cl Four Pillars Spice Trade džinn

12cl Park Mango Chili toonik

Täida highball-klaas ¾ ulatuses jääga. Vala 4 cl Four Pillars Spice Trade džinni ja ülejäänud täida Park Mango Chili toonikuga. Sega klaasis ja garneeringuks lisa apelsiniviil. Meeliülendav rüüpekogemus on garanteeritud.

Sip Sip Vau

4cl Four Pillars Bloody Shiraz džinn

12cl Three Cents Pink Grapefruit limonaad

1cl Sidrunimahl

Täida highball-klaas ¾ ulatuses jääga. Vala 4 cl Four Pillars Bloody Shiraz džinni, ülejäänud täida Three Cents Pink Grapefruit limonaadiga. Kalla pisut peale sidrunimahla. Sega klaasis ja garneeringuks lisa apelsiniviil. Iga lonks on ideaalses tasakaalus magusa ja hapu vahel. Iga lonks tekitab tahtmise öelda VAU!

Bubblegum Dream džinn toonik

4cl Scapegrace Black džinn

12cl Park Mango Chili toonik

Täida highball-klaas ¾ ulatuses jääga. Vala 4 cl Scapegrace Black džinni ja ülejäänud täida Park Mango Chili toonikuga. Sega klaasis ja garneeringuks lisa apelsiniviil. See kokteil on nagu vedel täiskasvanute versioon Tutti Fruttist või Hubba Bubbast. Me lubame, see on lihtsalt superhea!

Heldekese! Signatuurne Negroni

3cl Four Pillars Bloody Shiraz džinn

3cl Campari

3cl Regal Rogue Bold Red vermut

Vala jääga täidetud sheikerisse võrdsetes kogustes Four Pillars Bloody Shiraz džinni, Camparit ja Regal Rogue Bold Red vermutit. Sega umbes 10 sekundit. Pane valmis viskiklaas ja lisa sinna jääkuul. Kurna oma Negroni viskiklaasi. Kaunista apelsinikoorega. See on 100% parim puuviljane Negroni!

Loodame, et oli huvitav koos meiega tutvuda džinni põneva ajalooga! Nüüd on sul kõik tööriistad ja teadmised, et valida oma maitsemeeltele sobivaim džinn ja milliseid kokteile saab sellest valmistada. Alusta oma džinniteekonda juba täna! Terviseks!