Mezcal on mitmekülgne ja suitsune agaavipõhine jook, mis täidab Mehhiko ajaloos ja kultuuris olulist rolli. Paljud ei pruugi üldse mezcalist midagi teada, kuid on suured tekiila-armastajad, mis on üks tuntumaid variatsioone mezcalist. Kuid mitte kõik mezcalid pole tekiilad ja mezcalil on omaette palju enamat pakkuda. Enamasti kirjeldatakse mezcali läbi suitsususe, kuid tegelikkuses iga pudel mezcali suuresti erineb teineteisest. Nüüd on meil Heldekeses ka paar põnevat mezcali, mis kutsuvad end proovima. Tahad rohkem mezcali kohta teada saada? ¡Vamos!
Mis on mezcal?
Mezcal on agaavipõhine destilleeritud alkohoolne jook. Seda saab valmistada enam kui 40 erinevast agaavitaimest. Sõna ,,mezcal" pärineb nahuatli keelest, kus 'mezcalli' tähendab ,,küpsetatud agaavi". Mezcali toodetakse peamiselt Oaxaca osariigis Mehhikos, kui aga teised mõni teine piirkond, mis pole riigi poolt kehtestatud seda tootma, destilleerib agaavist jooki, ei tohi seda mezcaliks nimetada. Mezcali juuakse igal puhul, nii rõõmsal pidupäeval kui viimasel hüvastijätul. See on eelkäija palavalt armastatud tekiilale.
Mezcali ajalugu
Agaavitaim oli austatud ning kõrgelt hinnas koloniaalajastu-eelses Mehhikos, kus agaavi kasutati sageli religioossete rituaalide käigus ning mis täitis olulist rolli kohalikus majanduses. Agaavi südamikku või 'piñat', küpsetati läbi ja hiljemini selle mahl jäeti käärima. Mezcali on ka nimetatud ,,jumalate eliksiiriks" tuntud kohaliku müüdi tõttu. Legendi järgi olevat välgunool tabanud agaavitaime, mis oli taime seestpoolt läbi küpsetanud ja taime mahl seejärel välja pääsenud.
Kääritatud agaavijooke toodeti juba ammu enne Hispaania koloniseerimist, kuid mezcaliks destilleerimine algas vaid Hispaania koloniaalvõimu ajal. Destilleerimisoskus jõudis Mehhikosse 16. sajandil kas hispaanlaste tulekuga või filipiini meremeeste kaudu. Tänapäeval on jäänud tootmisprotsess peaaegu samaks, mis sajandeid tagasi, ja pakub huvi oma intrigeerivalt arhailise valmistamise läbi.
Kuidas mezcali valmistatakse?
Mezcale toodetakse enamasti väikesel skaalal ja suguvõsakeskselt, kellele on põlvest põlve pärandatud selle käsitöö traditsioonid ja teadmised. Mehhikos on tuhandeid selliseid tootmiskeskuseid, nnfábricas' või 'palenques'. Tavaliseimad mezcalivalmistuseks kasvatatavad agaavitaimed on 'espadin' või 'rapiir', ‘agave americana’ või metsikult kasvavad agaavid.
Young agave plants have large and thick, pointy leaves. When it’s mature, it grows a ‘piñat’ or ‘heart’ and from the heart, the juice can be extracted. The leaves and roots are cut off, then the heart is cooked in a rock-layered pit oven in the ground for approximately three days. This is why the drink has a particularly intense smoky flavour. After cooking, the roasted hearts are sprayed with water, then mashed by either wooden mallets or by a stone wheel lead by a horse. Next, the mash is left to ferment in barrels with airborne yeast and water for upwards of a month. Finally, the fermented drink is distilled in clay or copper pots and later bottled.
Enamus mezcalid on laagerdamata või 'joven’', kuid mõningaid sorte jäetakse laagerduma puidust vaatidesse. Iga mezcali iseloom võib suuresti varieeruda ja mitte ainult spetsiifilise agaavitaime omaduste tõttu. Maitse võib sõltuda ka kasvumullast, hooajast, ilmast või lähedalasuvast pinnasest. Näiteks agaavitaimed, mida on kasvatatud õunapuude läheduses, jätavad mezcalile magusama ja puuviljasema maitse. Vahetevahel lisatakse kääritamise või destilleerimise käigus ürte, puuvilju või isegi usse, et tekitada nüansseeritumad maitsepaletti.
Mis vahe on tekiilal ja mezcalil?
Kuigi mõlemad joogid on tehtud agaavitaimedest, siis tekiilat valmistatakse ainult sinisest agaavist. Mezcale tavaliselt valmistatakse Oaxacas, aga tekiilat enamast Jaliscos. Valmistamisprotsess on samuti teistsugune: mezcali valmistamiseks röstitakse agaavisüdamikke maa-alustes süvendites, kui aga tekiilat aurutatakse maapealsetes ahjudes. Ja veel, mezcali üldiselt toodetakse väikesel skaalal, kui aga tekiilat palju enam ja suurte ettevõtete kaudu.
Kuidas mezcali juuakse?
Mezcali traditsiooniliselt juuakse puhtalt ja rüüpejoogina, et saaks tõeliselt kogeda joogi nüansseeritud olemust. Tihtilugu serveeritakse kõrvale tsitruseviile, näiteks apelsine või sidruneid, ning lisaks veel erinevaid vürtse (enamasti purustatud tšillit, jahvatatud-küpsetatud ussivastseid ja 'ussisoola'). Mezcal sobib ka ideaalselt alternatiivina kokteilidesse, näiteks 'Mezcal Old Fashioned' või 'Mezcal Negroni' sisse, et pakkuda teistugust maitseelamust.
Aga mis mezcale meil Heldekeses pakkuda on? Siin on väike sissejuhatus!
Santo Cuviso Blanco
Santo Cuviso Blanco on bacanora, mezcali variatsioon. Seda toodetakse vaid Sonora-regioonis Mehhikos ning on valmistatud ühest agaavitaimest, agave Pacifica, mis on piirkonnas põline taim. Iseäralikud tingimused, milles see taim kasvab, teevad selle joogi maitse teistest traditsioonilistest mezcalidest omasuguseks. Santo Cuviso Blanco või ,,Püha Bacanora" ahvatleb kaasa kütkestavale seiklusele mööda Sonora rannikut. See mezcali aroomid on igati suitsused ja maalähedased, kuid maitstes tulevad esile meskviidi, tamme ja pipranoodid. Välimuselt kristallselge, kuid hõnguselt jõuline ja värskendav. Santo Cuviso Blanco on imeline mezcal, mida rüübata, kui igatsed kauni Mehhiko järele.
Sotol Nocheluna
Sotol Nocheluna on ainulaadne ja erakordne jook, mis imeliselt kehastab Põhja-Mehhiko vastupidavat natuuri. Sotol, Nahuatli keeles ,,palmipuu", on valmistatudDasylirion' taimest. See on jõuline taim, mis kasvab halastamatus Chihuahua kõrbes. Kuigi see pole traditsiooniline mezcal, on tootmisprotsess mõlemil sama ja mõlemis paljastub suitsune ilme. Sotol Nocheluna on robustse ja mineraalse maitsega, sestDasylirion' taime kasvupiirkond annab joogile maalähedased maitsejooned. Rüübates tantsisklevad maitsepungadel ürtide, puuvilja-, karamelli- ja muidugi suitsususe-noodid. Lõppmaitses on tunda õrna kreeka pähkli hõngu, mis seob kogu rüüpekogemuse ühtseks tervikuks. Sotol Nocheluna on intrigeeriv ja elavdav jook, mis lausa kutsub naudisklema!
Mezcal on populaarne rüüpejook Mehhikos, kuid ajapikku on sellest saanud huvitekitav jook üle kogu maailma. Valmistatud mitmetest erinevatest agaavitaimedest ning nüansseeritud-balansseeritud kohalike ürtide või puuviljadega, mezcalid pakuvad lõputut maitsevõimaluste avastamist. Seega tõsta klaas ning proovi imelise, alati muutliku ja ilusa hingusega Mehhiko maitset. Et proovida mõnd head mezcali, vaata lähemalt Heldekese! baari. Terviseks!