Vermut! Räägi sellest!

Vermut, mitmekülgse ja aromaatse mekiga vein, on olnud kõrgelt hinnas kokteilide ja aperitiivide koostiosana juba sajandeid. Selle isemoodi maitsenoodid, valmistamismeetodid ja kultuuriline tähtsus on põhjused, miks vermut on menukas valik joogigurmaanide ja kokteilimeistrite seas.

Mis on vermut ja miks on see populaarne?

Vermut on kangestatud vein, mida on läbi immutatud mitmesuguste taimede, ürtide ja vürtsidega, et saaks sündida keeruline ja hõrk maitseprofiil. Vermutit leidub mitmeis variatsioonides, nii magusat kui kuiva, ning on kandev jõud klassikalistes kokteilides nagu Martini ja Negroni. Vermut suudab kokteilide maitse iseloomujooni esile tuua ning toimib ka omaette meeldiva aperitiivina, mistõttu on ta populaarne jook.

Kuidas vermutit valmistatakse?

Vermuti valmistamine on omaette kunst, mis on sümbioos veini tootmisest ja ürtidega läbi immutamisest. Vermuti teekond algab baasveinist, mida kangestatakse neutraalse piiritusega, et suurendada selle alkoholisisaldust. Seejärel immutatakse vein läbi hoolikalt valitud taimeseguga. Taimevaliku hulka võivad kuuluda näiteks koirohi, kummel, tsitrusviljade koored ning palju muud. Igat vermutit eristav omanäoline aroom ja maitsepalett on taimesegudes läbi immutamise tulem. Peale läbi immutamist jäetakse vermut kas kuivaks või magustatakse, seejärel jäetakse enne villimist laagerduma.

Punaste ja valgete vermutite eristamine: maitsete pillerkaar

Vermutite veetlevas maailmas torkab silma üks võluv maitsepillerkaar punaste ja valgete vermutisortide eristamisel. Mõlemat vermutisorti iseloomustavad samad põhijooned – läbi immutatud taimed ning kangestatud vein – kuid mõlemais leiduvad omad ainulaadsed ja kütkestavad värvingud.

Valge vermut: elegantsus ja õrnus

Valge vermut (ka ,,bianco” või ,,blanc”) kannab endas kergemat ja delikaatsemat maitseprofiili kui punane. Tavaliselt on valge vermuti põhjaks karge valge vein. Teda iseloomustavad hõrgud ürdinoodid ning säde magusat. See on populaarne valik nende keskis, kes on õrnema aperitiivi otsinguil. Selle pehme taimesegu, mille hulgast võib leida kummelit, leedriõit ja tsitrusviljade koori, on joogi õielise ja aromaatse maitsekimbu põhjus. Valge vermuti elegantsi on tunda just kokteilide valmistamisel, kui ta saab harmooniliselt tasakaalustada ja esile tuua üleüldist maitsepaletti.

Punane vermut: julge ja keeruline

Teisel pool maitsete pillerkaart särab punane vermut (ka ,,rosso” või ,,rouge”). Punase sordi eripärasus tuleneb erksate värvitoonidega taimede hõlmamisest immutusprotsessil. Taimede hulka võivad kuuluda koirohi, vürtsid ja mõruained. Punase vermuti aluspõhi on tihti täidlane punane vein, mis annab vermutile tugevama värvuse ning robustsema maitseprofiili. Oma intrigeeriva taimse mõrususe ja keerukate maitsenootide sümfoonia tulemusena on punasel vermutil tähtis roll kokteilides, mis vajavad säramiseks tugevamat loomust, nagu näiteks Negronis. Punase vermuti mitmekesisus ei piirdu üksnes kokteilide maailmaga, vaid seda võib ka nautida iseseisvalt koos jääga või soolaste roogade koostisosana.

Vermuti joomise näpunäiteid:

  • Serveerida külmalt:Vermut maitseb kõige paremini külmalt, nii puhtalt kui ka kokteilides. Selle maitsed ja aroomid tulevad esile jahedas hoides.
  • Garneerida loovalt: Degusteerimiskogemuse meeldejäävuse tagamiseks eksperimenteerige mitmesuguste garneeringutega, nagu näiteks tsitrusvilja keerdude, oliivide või isegi ürdioksakesega.
  • Valida õige klaas:Rüüpamiseks valige klassikaline veiniklaas või stiilne aperitiiviklaas, et püüda kinni aroomid.
  • Läbimõeldult toiduga siduda: Vermuti ürdi- ja taimenootide esile toomiseks ühildage ta kergete snäkkidega nagu juust, kuivatatud liha või soolased oliivid.

Algajasõbralikud vermutid:

  • De Muller Reserva: De Muller Reservast hõngub rikkalik ning harmooniline segu magusatest kui ka mõrkjatest maitsenootidest, mis esitlevad peent keerukust pikantse soojusega.
  • Cocchi Vermouth Amaro Dopo Teatro: Cocchi Vermouth Amaro Dopo Teatro meelitab ligi tumedate vürtside, ürtide ja õhkõrna tsitrusemaitse sümfooniaga, pakkudes veetlevat esinemisjärgset naudingut.

Edasijõudnute vermutid:

  • Antica Formula: Antica Formula viib sametpehmele teekonnale magususe ja mõrkuse harmoonia vahel, mida täiendavad keerukad taime- ja vürtsinoodid.
  • Lively White: Lively White lummab oma karge ja kosutava valge veini elegantsi, aromaatsete ürtide ja õrna tsitrusehõngu sulamiga.

Kokteiliideid

Klassikaline Martini

Segage koostisosad segamisklaasis koos jääga. Segage nii kaua, kuni jook saab mõnusalt jahe, seejärel kurnake jahedasse kokteiliklaasi. Lisage garneeringuks sidrunikeerd või oliiv.

  • 75ml Four Pillars Rare Dry
  • 15ml Cocchi Vermouth Di Torino Storico

Negroni

Segage koostisosad segamisklaasis koos jääga. Segage, seejärel kurnake viskiklaasi koos jääga. Garneerige apelsiniviiluga.

  • 30ml Four Pillars Modern Australian
  • 30ml Regal Rogue Bold Red
  • 30ml Campari

Vermuti teekond selle tagasihoidlikest algusaegadest kuni armastatud kokteili ning aperitiivi koostisosa staatuseni on tunnistus selle aegumatust veetlusest. Ükskõik, kas naudite seda klassikalise Martini, teistmoodi ja loomingulise Negroni näol või puhtalt koos jääga, pakub vermut avastamisrõõmu maitseteküllases maailmas. Seega tõstatage oma klaas ja alustage maitserohket seiklust vermuti kütkestavas kuningriigis! Kui soovite mekkida imelist vermutimaailma, siis külastage Heldekese baari, kus leidub mitmekülgne valik vermuteid. Terviseks!