Negronide teejuht

Kolm koostisosa, üks ikooniline kokteil. Negronit peetakse kokteilide crème de la crème of cocktails. A cocktail that takes a well-trained palate, a bit of knowledge of the ingredients and an unquenchable thirst for adventure. It’s daring, multifaceted and full of surprises. As Orson Welles put it in 1947, ,,The bitters are excellent for your liver, the gin is bad for you. They balance each other.” But what exactly is in a Negroni and how do you make one? What different types of Negronis are out there? Where can I find the best Negronis in Tallinn? Let’s find out!

Mis on Negroni?

Negroni on kokteil, mis koosneb võrdsetes osades džinnist, vermutist ja Camparist. Kuigi tavaline Negroni üldiselt nõuab poolmagusat punast vermutit, saab seda kokteili valmistada eriviisidel ja see ei piirdu vermuti väljavahetamisega. Tavaliselt serveeritakse Negronit viskiklaasis, jääga ja kaunistuseks lisate apelsiniviil või -koor. Negronit peetakse aperitiiviks ja seda serveeritakse tavaliselt enne sööki, kuid nüüdseks on see palavalt armastatud jook jõudnud ka speakeasydesse ja baaridesse üle maailma.

Negroni on n-ö lühike jook, mis tähendab, et selle alkoholisisaldus on mahu järgi üpris kõrge. Tegu on tõesti kokteiliga, mis koosneb ainult erinevatest kangetest alkohoolsetest jookidest. Kuid see ei ole mõeldud kiirelt alla kulistamiseks, nagu shott või ka õlu, vaid pigem tasahaaval, rahulikult naudisklemiseks. Ja just seepärast on Negronit valmistades koostisosadel ühitähtis roll. Mida kvaliteetsemaid džinne ja vermuteid kasutad, seda maitsvam on tulemus. Negronid on mõeldud mõnusalt rüüpamiseks ja pikalt nautimiseks.

Negroni ajalugu

Negroni päritolu on pisut hägune 19. sajandi Itaalias serveerisid mõningad baarid kokteili nimega Milano–Torino (hiljem Americano). Seda valmistati võrdsetes osades punasest vermutist (mis pärit Torinost) ja Camparist (Milanost), kuid džinni selles polnud. Lugu räägib, et Milano-Torino kokteili leiutas 1860. aastatel ei olnud keegi muu kui Campari looja Gaspare Campari, Caffe Camparino omanik. See kokteil oli jõukate Ameerika turistide seas tollal ülipopulaarne, kuid viimased tellisid tavaliselt oma kokteili sisse tilka mullivett, mille tulemusena sündiski Americano variatsioon. 

Nimi “Negroni” on etableerunud itaalia-korsika perekonna perenimi ja kokteil on tõenäoliselt nime saanud kellegi selle pereliikme järgi. Kõige laiemalt levinud lugu on järgmine. 1919. aastal külastas Firenzes Caffè Casonit krahv Camillo Negroni. Seal palus krahv baarmen Fosco Scarsellil Americanot kangemaks teha mullivee asemel džinniga. Tähistamaks, et kokteil erines tavalisest Americanost, lisas baarmen apelsini garneeringuks. Selles loos on mõned augud, kuna sellenimelise krahvi kohta pole ajaloolisi andmeid, kuid lugu on oma jälje jätnud Negroni ajalukku.

Kokteilid, mida 20. sajandi alguses nimetati Negronideks, erinesid oma koostise ja koguste poolest tänapäeva retseptist. Esimene tänapäevane Negroni retsept avaldati prantsuse kokteiliraamatus ,,L’Heure du Cocktail [Kokteilitund]" 1929. aastal. Seal nimetati seda Campari Mixte'iks. Olenemata päritolust on Negronist saanud armastatud kokteil kõigi kokteilihuviliste ja baarmenide seas, eriti pärast seda, kui James Bond tegi selle kuulsaks, kui tal polnud Martinijoomistuju.

Kus ma saan parimat Negronit Tallinnas?

Enamus kokteilibaare üle Tallinna saavad sulle Negroni teha, aga mõned neist paistavad rohkem silma.

Kui sa ihaled puuviljase, sügava ja hästi balansseeritud Negroni järele, siis sea sammud Heldekesse!, meie armsasse vodevilli-stiilis teatribaari poole Kalamaja hipsteripiirkonnas. Siit saad tellida maja signatuur-Negroni. Mahlakas-puuviljane maitse tuleb Four Pillars Bloody Shiraz džinnilt, mis teeb selle lühikese joogi eriti rikkalikuks.

Sessel Speakeasy on ülihubane ja eklektiline kokteilibaar Viru tänaval vanalinnas, kus sumin ei lõpe iial. Neil on oma hooajaline kokteilimenüü, kuid nad on valmis kokku segama mistahes kokteili, mida hing ihaldab. Kui siit tellida Negronit, siis palu baarmenil see Hendrick’s Grand Cabaret džinniga valmistada. Baarmeni naeratus koos tunnustava noogutusega ning rafineeritud, kompleksne ja ülimaitsev Negroni on garanteeritud.

Vanalinna keskmes asub ka Butterfly Lounge, elav kokteilibaar, mis pakatab energiast ja lõbusast atmosfäärist. Siin saad tutvuda intrigeeriva Negroni variatsiooniga, Umegroniga. Vermut on asendatud Jaapani ume-puuviljalikööriga, mis on pehmelt öeldes imehuvitav! Seda tasub kindlasti proovida, see on seda väärt.

Kuidas teha Negronit

Klassikalise Negroni valmistamine on üsna lihtne. Kõik, mida on vaja, on viskiklaas (kõige parem, kui see on eelnevalt jahutatud) jää ja alkoholid. Omal valikul džinn, Campari (kindlasti!) ja eelistatavalt Itaalia poolmagus punane vermut. Täida klaas jääga ja vala võrdsetes osades kõik alkoholid (tavaliselt 30 ml ühe alkoholi kohta). Siis asu aga segama! Kaunistuseks lisa itaaliapäraseks versiooniks apelsiniviil või hoopis apelsinikoor. Ja voilaa, sul on imeline Negroni!

Kui vajad vermutite või džinnide jaoks inspiratsiooni või tunned huvi Negronide erinevate variatsioonide vastu, siis siin on mõned Heldekese! baarmenite Negronide lemmikretseptid!

Klassikaline Negroni

Klassikalise Negroniga ei saa kunagi mööda panna! Siin on kokku pandud Four Pillars Rare Dry džinn, Regal Rogue Bold Red vermut ja Campari. Neid koostisosi kokku segades on tulemuseks harmooniliselt balansseeritud, sügav ja üdini maitsev kokteil. Esmaklassiline ja pisut kelmikas klassikaline Negroni on ideaalne pikaks nautimiseks.

Four Pillars Rare Dry on džinn, milles kajastuvad maailma parimad maitseomadused: klassikaline, sujuv džinn, milles on aasiapäraste maitsetaimede ja Vahemerelise tsitruse aroome. See on pisut vürtsikas, aga mõnusalt tsitruseline, sest destilleerimisel on kasutatud terveid ja värskeid apelsine ning kohalikku sidrunimürti. Tõeliselt modernne Austraalia džinn.

Regal Rogue Bold Red vermut on üks maailma esimesi kuivpunaseid vermute, mida juhivad aromaatsed vürtsid ja rikkalikud kuivatatud puuviljad. See on sügava, rikkaliku ja looduslikult vürtsitatud orgaanilise Shirazi apelsini, orgaanilise Chardonnay ja mitmete taimede-puuviljade harmooniline kooslus.

Campari on klassikaline aperitiiv, mis ei vaja pikka tutvustust. Erksa punase tooniga, selge ja läbinisti ajatu.

Lisa võrdses koguses džinni, vermutit ja Camparit, sega kõik kokku ja serveeri jääga. Garneeringuks kasuta apelsinikoort. Lihtne!

Heldekese! Signatuurne Negroni

Heldekese! Signatuurne Negroni on nüüdsest hõlpsas käeulatuses! Sellesse kokteili kuulub Four Pillars Bloody Shiraz džinn, Regal Rogue Bold Red vermut ja Campari. Kõik need koostisosad on need, mis teevad sinu lemmiku kokteili! See on lihtsalt imemaitsev!

Four Pillars Bloody Shiraz džinn on erk, julge ning sobib ideaalselt Negronisse. See on puuviljane ja lõbus, nagu suvine soojus Austraalia päikese all. Sellest pöörasest eksperimendist, milles kasutati tavalist džinni, milles immutati kohaliku jaheda kliima Shirazi viinamarju, on saanud kultuslemmik. Täiuslik tasakaal magusate puuviljade ja džinnise maitsekuse vahel.

Taaskord on vaja vaid lisada võrdses koguses džinni, vermutit ja Camparit, segada kõik kokku ja serveerida jääga. Garneeringuks kasuta jälle apelsinikoort.

Valge Negroni

Valge Negroni on ürdine, värske ja karge Negroni väljendus. Sellesse kokteili kuulub Four Pillars Rare Dry džinn, Regal Rogue Lively White vermut ja Suze, mis on tsitruseline ja mõru aperitiiv. Nende koostisosade segamisel on tulemuseks peen, kuldse värvusega värskendav kokteil. Proovi kindlasti, see on lihtsalt imeline!

Regal Rogue Lively White Vermouth on tulvil tsitruselisi ja lillelisi noote, ühendades apelsini, orgaanilise Chardonnay Austraalia kohalike ürtide ja vürtsidega.

Suze on ainulaadne hapumagus aperitiiv. Mõru maitse tuleneb kollasest emajuurest. Hapumagusat maitset balansseerivad apelsini- ning värskete puuviljade noodid.

Selle valmistamiseks kasuta samu samme nagu enne, aga lisa kaunistuseks piparmünt või leedriõis!

Superior Negroni

Negroni, mis on iga lonksu juures täis enneolematut maitseelamust. Selle kokteili moodustavad Four Pillars Rare Dry Gin, Regal Rogue Bold Red Vermouth ja Campari Cask Tales. Meie Superior Negroni pakub nüansirikast, põnevat ja hästi tasakaalustatud maitset, mida saavad nautida kõik kokteiliarmastajad.

Campari Cask Tales on üks põnev variatsioon klassikalisest Camparist, mis jutustab loo viljakast eksperimenteerimisest. See on loodud aperitiivi looja Gaspare Campari poja Davide Campari 150. sünniaastapäeva auks ning kajastab traditsioonide ja uuenduste harmooniat. Teadatuntud Campari on jäetud laagerduma teistkordselt täidetud burboonivaati, mis lisab puuviljasele ja ürdisele liköörile tamme suitsusust. See jätab vürtsika, viirukilaadse järelmaitse, mis intrigeerib edasi naudisklema.

Sa tead juba küll, kuidas seda valmistada!

Negroni Sbagliato

,,Sbagliato” tähistab itaalia keeles midagi katkist või eksitust. See kokteil pole aga kaugeltki viga. See on suurepärane variatsioon tavalisest Negronist, kus džinn on vahetatud kas Prosecco või Cava vastu. Meie Negroni Sbagliato komplekti kuuluvad Bella Conchi Cava, Regal Rogue Bold Red vermut ja Campari. Stiilne jook stiilsesse õhtusse.

Bella Conchi Cava on hõrk ja imemaitsev kuiv mullivein, mis on hoolega valmistatud kogemusterikkas Villa Conchis. Aroomides on tunda küpsete maasikate, sõstarde ning lillede hõnguharmooniat. Mull, mis on värske ja õrn, hästi balansseeritud ja imeline. Elegants ühes pudelis.

Add equal parts of Campari and vermouth to an ice-filled glass. Mix well. Pour the Cava on top and garnish with an orange peel. Yummy!

Cherroni (Kirsinegroni)

Kui Kreeka jumalad rääkisid nektarist, oleks see olnud see kokteil. See on Heldekese! üks majajookidest, lihtsalt parim kokteil, mida sa pole veel proovinud. Cherroni koosneb Four Pillars Bloody Shiraz džinnist, Camparist ja Santo Spirito Ratafiast. See pahvatab julgeist, elavaist maitseist, millest esiplaanil on kirss. Kui on üks Negroni, mida peab proovima, siis see on see!

Santo Spirito Ratafia on sujuv ja julge liköör. See on kääritatud tumedate hapukirsside ja punase veini kaunis harmoonia.

Lisa võrdses koguses džinni, Ratafiat ja Camparit, sega kõik kokku ja serveeri jääga. Garneeringuks kasuta apelsinikoort.

Negroni on kokteil, mis nõuab pisuke julgust, kuid võib lõppeks kujuneda parimaks rüüpejoogiks, kui oled lõõgastumas või pidutsemas. Loodame, et see artikkel on intrigeerinud astuma Negronide maitsvasse ja ääretusse maailma! Niisiis, leia kõige maitsvam Negroni retsept, mis sobib parimini sinu maitsemeeltega, hangi kõige kvaliteetsemad koostisosad ja asu aga segama! Terviseks!