Viski degusteerimise juhend algajatele ja professionaalidele Tallinnas

Mis puutub viskisse, siis selle nautimiseks on näiliselt lõputult võimalusi. Võimalused on lõputud, alates kokteilidest ja segujookidest kuni puhta joogini ja jääpallideni. Kui aga soovite oma viskist maksimumi võtta – ja hindate selle ainulaadset maitseprofiili –, on kõige parem alustada lihtsa maitsmisega.

Selles 5-astmelises juhendis näitame teile, kuidas Tallinnas professionaalina viskit proovida!

1. Vali õige klaas

Viski maitsmisel on oluline kasutada õiget klaasi. Joogiklaas või kiviklaas on ideaalne korralikuks valamiseks, snifter aga vee või jääga drammi nautimiseks.

Heldeke Whisky

2. Sega ja nuusuta

Alustamiseks keerake viskit oma klaasis ringi, et selle aroom vabastada. Seejärel hingake sügavalt sisse ja nuusutage viskit. Mida sa lõhnad? Kas see on:

  • Puuviljane?
  • Magus?
  • Suitsune?
  • Vürtsikas?

võta aega ja naudi igat lõhna.

3. Võtke lonks

Nüüd on aeg lonks võtta. Aseta huuled klaasi servale ja rüüpa aeglaselt viskit, lastes sel üle keele veereda. Mida sa maitsed? Jällegi võtke aega ja nautige iga maitset. Kas viski on võine või on see suitsune ja vürtsikas?

4. Rüüpa ja tunneta maitset

Kui olete viskit maitsnud, võtke hetk aega selle maitse üle järelemõtlemiseks. Kas see on see, mida ootasite? Mis sulle silma paistab? Mis sulle selle juures meeldib ja mis ei meeldi? Kuidas on see võrreldav teiste viskidega, mida olete maitsnud?

Teie keelel on erinevad maitseretseptorid, seega laske viskil üle keele voolata, et kogeda, kas viski on:

  • Puine
  • Puuviljane
  • Turbane
  • Õieline
  • Väävline
  • Õrn
  • Veinine

Segaduses? Võite kasutada viski eeliseid ja värviratast, mis aitavad teil mõista, mida te tegelikult maitsete.

5. Lõpeta oma dram

Kui olete viski maitsmise lõpetanud, võtke viimane lonks ja nautige lõppu. Mida viski teie maitsele jätab? Kas see on magus või suitsune? Puuviljane või vürtsikas? Võtke aega ja nautige iga maitset enne allaneelamist.

Ja näedki! Nüüd teate, kuidas viskit maitsta, miks mitte minna mõnda Tallinna paljudest viskibaaridest ja proovida mõnda Eesti parimat viski? Soovitame alustada kohalikest lemmikutest – näiteks Moest või nende haruldastest Tamm ja Rukistest – ning liikuda keerukamate Šotimaa, Jaapani ja India viskide juurde.

Kuhu minna Tallinnas viskit degusteerima?

This image has an empty alt attribute; its file name is Whisky-shelf-1024x683.jpg

Heldeke! on loominguline keskus, mis asub hipsterliku keskse Kalamaja rohelises linnaosas ja on koduks erinevatele sündmustele:

  • Burlesk
  • Komöödia
  • Swing tantsimine
  • Live-muusika
  • Mustkunst
  • Ja veel

Siiski on nad hiljuti turule toonud terve rea kohalikku ja rahvusvahelist viskit degusteerimiseks või lihtsalt juhuslikuks nautimiseks. Hetkel Heldeke! baaris on muljetavaldav valik 79 viskit, mida kõik saavad nautida.

Viskigurmaani vile niisutamiseks või lihtsalt algajatele edumaa andmiseks on siin 6 äratuntavat viski Heldeke! aktsiad, mis aitavad teid käivitada:

Glenmorangie Signet

Glenmorangie Signet on ainulaadne Šoti viski, millel on maitse.

Mõned ütlevad, et see maitseb nagu brüleekreemi, samas kui teised tuvastavad iirise või karamelli näpunäiteid. Olenemata maitsest, pole kahtlustki, et Signet on maitsev! Kui otsite proovimiseks huvitavat ja ainulaadset viskit, proovige kindlasti Glenmorangie Signet. Te ei kahetse seda!

Oban 14y

Oban 14y viski maitse on vanilje, mee ja linnaste kombinatsioon.

See on pehme ja mahe viski, millel on pikk viimistlus. Oban 12y on suurepärane viski algajatele, kuna see pole liiga suitsune ega turbane. See on ka hea valik neile, kes naudivad magusamat viskit.

Bowmore 15y

Bowmore 15y viski on turbane ühelinnas, millel on suitsune maitse koos merevetikate ja soola nootidega.

Seda on laagerdunud burboonivaatides 15 aastat, mis annab sellele iseloomuliku maitse. Viskil on magus linnaseline maitse ja pikk suitsune lõpp. See on hästi tasakaalustatud viski, mida saab nautida nii eraldi kui ka kokteilides.

Glenfiddich 12y

Glenfiddich 12y viski on mahe ja maitsev, kergelt magusa maitsega jook.

See sobib suurepäraselt neile, kes naudivad mahedat, pisut keerukamat Šoti viskit. Glenfiddich 12y maitseprofiil sisaldab mee, vanilli ja karamelli noote, mistõttu on see maitsev valik igaks puhuks.

Ükskõik, kas soovite pärast pikka päeva lõõgastuda või tähistate erilist sündmust, see viski kindlasti meeldib.

Balvenie 12y Double Wood

Balvenie 12y Double Wood on mahe ja mahe viski magusa vanilje maitsega.

See on laagerdunud kahte tüüpi puidus – esmalt tammevaatides, seejärel Sherry vaatides –, mis annab sellele ainulaadse maitseprofiili. Kui otsite maitsvat, kergelt magusa maitsega viskit, tasub Balvenie 12y Double Wood kindlasti proovida!

Singleton 12y

Singleton 12y viski on linnaseviski, millel on magus ja puuviljane maitse.

See on valmistatud linnaste odra ja Spey jõe veest ning sellel on linnastest tulenev suitsune maitse. Singletoni 12a viskit laagerdatakse tammevaatides vähemalt 12 aastat, mis annab sellele omapärase maitse. See on populaarne viski, mida juua või kokteilidesse segada. Kui otsite pehmet, mahedat ja magusa maitsega viskit, on Singleton 12y suurepärane valik.

Kas suu jookseb juba vett jooksma? Suunduge Heldekesse! sooja vastuvõtu ja veelgi soojema joogi eest.

Loodame teiega peagi kohtuda ja naudite oma viskimaitsmiskogemust Tallinnas, vaadake Heldekese sündmuste kalendrit, millal toimub järgmine ametlik degusteerimine.